Back

​Strawberry Earth lanceert eerste duurzame academie voor de creatieve industrie

Actrice Thekla Reuten gaf vandaag het startsein voor de eerste Nederlandse 'groene academie' voor professionals uit de mode- en design-industrie. Bij aanvang van de talkshow 'The Future of Fashion' tijdens de Strawberry Earth Fair in Tolhuistuin in Amsterdam werd bekend gemaakt dat de Strawberry Earth Academy officieel van start gaat. Het doel van de academie is werken aan een toekomst waarin de manier van ontwerpen, produceren en consumeren in evenwicht is met onze leefomgeving. Succesvolle duurzame ondernemers worden gekoppeld aan experts op het gebied van chemie en technologie. Partners van de Strawberry Earth Academy zijn het Ministerie van Economische Zaken, Stichting DOEN, de ASN Bank, CREM, Leaders for Nature en Wageningen UR.

Moed en pionierschap

Strawberry Earth is een duurzaamheidsplatform dat dagelijks duizenden mensen inspireert om een positieve impact te hebben op hun omgeving, zowel thuis als in hun werk. Op de nieuwe Strawberry Earth Academy worden mode- en designprofessionals, die duurzaamheid als één van hun pijlers hebben, gemotiveerd om de handen ineen te slaan. Mette te Velde, oprichter van Strawberry Earth: “In de huidige tijd van massaproductie is er te weinig tijd voor bezinning en innovatie. De waardevolle innovaties op het gebied van materialen, ontwikkelingen die gaan over waterbesparing uit labs, bereiken ontwerpers te weinig. Zo komt de transitie naar een duurzame economie niet in een stroomversnelling. Binnen de Academy verwelkomen wij ondernemers die al het lef hebben getoond en voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Door deel te nemen aan de academie, staan ze samen sterker en vormen een krachtige stem richting de industrie en overheid met als doel blijvende verandering."

Cyclus slimmer inrichten

Strawberry Earth voorziet een toekomst waarin de manier van ontwerpen, produceren en consumeren in evenwicht is met onze leefomgeving. In elke ontwerpfase, of het nu gaat om een telefoon, scooter of avondjurk, zou het behoud van onze biodiversiteit en ecosystemen een centrale rol moeten spelen. Te Velde: “De huidige manier van produceren in de mode- en designindustrie is simpelweg onhoudbaar. Acute problemen als de aantasting en vernietiging van ecosystemen, klimaatverandering en grondstoffenschaarste vragen om een nieuwe manier van ondernemen. Door ontwerpers, bedrijven en onderzoeks- en kennisinstellingen aan elkaar te verbinden, kunnen we duurzame initiatieven opschalen en bereikbaar maken voor de consument. De beste ideeën die voortkomen uit de Strawberry Earth Academy gaan een pilottraject in. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan de ontwikkeling van een nieuw materiaal of revolutionaire verftechniek die op grote schaal wordt toegepast"

Thekla Reuten ambassadeur

Internationaal bekroond actrice Thekla Reuten verbindt zich als ambassadeur aan de Strawberry Earth Academy. Reuten is sinds 2011 ambassadeur voor het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth met als doel de filmindustrie van binnenuit te verduurzamen. Reuten: “Toen Strawberry Earth mij 3 jaar geleden vroeg ambassadeur voor hun Green Film Making Project te worden, was dat voor mij een antwoord op vragen die ik zelf had: Hoe kan ik als wereldburger, als consument, èn als filmmaker, zorgen dat mijn keuzes geen nadelige gevolgen hebben voortoekomstige generaties? Ik ben erg trots dat we, naast de filmindustrie, nu ook een duurzame transitie aanmoedigen in de mode- en designindustrie. Je kunt extra schitteren op een rode loper als je weet dat een mooie creatie ook op een mooie manier geproduceerd is."

Vervolg op succesvol Green Film Making Project

De Strawberry Earth Academy is een logische vervolgstap op het succes van het Green Film Making Project, een initiatief dat Strawberry Earth in 2011 startte. Het doel van dit project was om de Nederlandse filmindustrie van binnenuit te verduurzamen. Met het project is duurzaamheid een blijvend thema geworden in de Nederlandse filmindustrie én wordt Nederland als duurzaam gidsland op de voet gevolgd door buitenlandse film professionals. Recent maakte het Nederlands Filmfonds, één van de partners van het Green Film Making Project, bekend dat het vanaf 2015 een Sustainability Manager faciliteert. Een duurzame doorbraak in de Nederlandse filmindustrie.

Over Strawberry Earth

Mette te Velde en Ikenna Azuike richtten Strawberry Earth in 2009 op met het doel creatieven te inspireren een positieve impact te hebben op hun omgeving, zowel thuis als in hun werk. Dit gebeurt op de blog, tijdens evenementen en met online aanbiedingen van duurzame producten en diensten. Door de creatieve industrie, Strawberry Earth partners en Strawberry Earth fans aan elkaar te verbinden, versnelt Strawberry Earth de transitie naar een eerlijke, sociale en schone wereld. Een goed voorbeeld hiervan is het succesvolle Green Film Making Project. Het doel van dit project is de Nederlandse filmindustrie van binnenuit te verduurzamen. Actrice Thekla Reuten is ambassadeur van het Green Film Making Project. Naast de filmindustrie, richt Strawberry Earth zich ook op de mode- en designindustrie.

Strawberry Earth organiseerde succesvolle evenementen met een duurzaam thema waaronder: 'Strawberries & Cream' (2008), 'Dutch Environmental Film Festival' (2009), 'Strawberry Earth Hotel Crash' (2010), 'Strawberry Earth Quiz Night' (2010), 'Strawberry Earth Wonderland' (2010), 'Strawberry Earth Film Festival' (2011) en 'Sustainable Sessions' tijdens het Nederlands Film Festival (2013 en 2014). Kijk voor meer informatie op: www.strawberryearth.com.

*** Noot voor de redactie, niet voor publicatie ***

Voor vragen over (de initiatieven van) Strawberry Earth, de Strawberry Earth Academy, beeldmateriaal in hoge resolutie of interviewverzoeken met Mette te Velde kunt u contact opnemen met Esther Verwijs (Hoofd Communicatie en PR) via esther@strawberryearth.com of 06-42736373. Zie ook www.strawberryearth.com/academy.

Meer informatie over de Strawberry Earth Fair (11 & 12 oktober, Tolhuistuin Amsterdam) en de talkshow 'The Future of Fashion': http://strawberryearth.com/fair

Beeld:

Download high resolution photograph launch Academy (Yuki Kho)

Mette te Velde (oprichter en directeur van Strawberry Earth) en Simone Weimans (NOS Journaal) maken een selfie tijdens de lancering van de Strawberry Earth Academy. Het publiek ontving 3D geprinte ijsjes van MELT Icepop in de vorm van het Strawberry Earth Academy logo.

Category: Academy